compositions of the universe

In ‘Compositions of the Universe’ onderzoekt Els Botman opnieuw de mogelijkheden om energieën uit te beelden. De intensieve scheppingsmethode van de kunstwerken maakt deze poging op zich al duidelijk – Els Botman maakte in de afgelopen 5 jaar ruim 170 collages van gescheurde stukken papier uit jaargangen van de National Geographic. De collages zijn een metafoor voor de energie van het heelal en de aarde. Van de collages maakte ze foto’s en heeft deze daarna digitaal bewerkt. De kunstenares laat bepaalde delen van deze „gescheurde“ foto’s met andere samenkomen, zodat nieuwe vormen en relaties ontstaan. Ze schept hiermee nieuwe verbindingen van dezelfde oorsprongsenergie met de onderliggende visie dat alles Eén is.

De foto’s en video tonen eindeloze kleurlijnen, die aan abstracte landschappen doen denken die aan het oog voorbij trekken en associaties opwekken met de penseelstreken van het abstract expressionisme of de esthetiek van de Colourfield Paintings. Els Botman gebruikt de optische prikkelingen van zowel licht en kleur als helderheid en donkerte om het oog van de kijker te irriteren. De eerste reactie van het oog is een vorm te proberen onderscheiden in de massa van kleur; het oog zoekt intensief naar een houvast (richtlijn, waar het zich kan oriënteren) – maar deze zoektocht is tevergeefs. Steeds opnieuw verliest men zich in de wervelende kleurvlakken en lineaire structuren. Tijdens het kijken wordt men omgeven door de frequentie, beweging en temperatuur van de kleur – door de essentie van de getoonde energie.

Video installation Compositions of the Universe

De muziek van componist Peter Adriaansz (Wave 5) vormt een belangrijk onderdeel in de video. Niet toevallig worden beide kunstenaars, Els Botman en Peter Adriaansz gedreven door een zelfde motivatie, namelijk het onderzoeken van het gegeven ‘waarnemen’. Wave 5 trekt aan het oor voorbij als een eindeloze frequentie golf – precies zoals Els Botman’s beelden de trillingen van het universum laten zien als een eindeloze energie die constant in beweging is.

______________________________________________________________________________________
<< terug naar ‘werk in uitvoering’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>