Nieuws

Collage E copy

‘He who solves the mystery hidden in our sun has solved the mystery hidden behind the cosmos’. – Rumi

Els Botman – SUN Project

Opening zondag 22 oktober van 15.00 – 17.00 uur bij de SBK Kunstuitleen & Galerie te Amsterdam

Je bent van harte uitgenodigd voor de opening van de zevende tentoonstelling van het SUN Project op 22 oktober aanstaande in Amsterdam. Er worden ditmaal veel nieuwe werken vertoond.

‘De Zon – dat Ben Jij’, – Els Botman

 In 2013 begon ik de zon te fotograferen tijdens een reis door Oost-Europa. De daar verzamelde beelden vormden de aanzet voor een groot ‘Sun Project’ bestaande uit individuele fotobeelden en een video-installatie.

Met het ‘Sun Project’ speel ik in op de cruciale relatie die bestaat tussen het oog en licht, waarbij het oog als instrument dient om de helende kracht van licht te ontvangen: ogen zijn niet alleen het venster van de ziel, maar ook het venster waardoor licht naar binnen reist. De magische werking van licht wordt zichtbaar in het kleurenspectrum dat ik als een prisma vangt met mijn camera, waarbij iedere frequentie/ golflengte weer een andere kwaliteit spiegelt en aanraakt in de toeschouwer. Deze aanraking wordt daarnaast nog verhevigd door de sterk vibrerende kracht die uitgaat van de zonnen die na langere observatie lijken te bewegen. Dat is geen toeval: heel bewust zet ik de taal van beweging in met als uitgangspunt en visie dat alles energie en continue in beweging is. Mijn werken worden weleens vergeleken met Rothko’s schilderijen: het zijn zeeën van kleur, waarbij de toeschouwer wordt uitgenodigd zich open te stellen voor een dimensie die voorbij gaat aan de ratio en appelleert aan de ‘sixth sense’: we enter a place where the outside world ends and a new world begins.

 

It is wonderful to realize that the presence of light has no beginning and no end; neither does it have any boundaries. With no up, no down, no inside or outside, it permeates everything that is.

IMG-4146

IMG-4147

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>